Onderling vertrouwen
3 juni 2021 

Onderling vertrouwen

Vertrouwen

Wat schetste afgelopen week mijn verbazing? Nou, het volgende. Voor ons eigen advies- en ingenieursbureau ATENSUS bv zoeken wij vanwege uitbreiding een Senior Werkvoorbereider en een Projectleider. Als detacheringsbureau gaan we op zoek naar geschikte kandidaten. Je kent het wel … (privé) netwerk aanspreken, eigen CRM uitkammen, klanten betrekken in de zoektocht, vacatures plaatsen, social media vullen, sollicitaties in behandeling nemen, intakegesprekken doen en vooral snel doorschakelen met alle collega’s om je heen.

Op het moment dat je als bedrijf een vacature plaatst, dan schieten de overige detacheerders er meteen met losse flodders op af. Ze schieten met hagel en stellen, zonder eerder contact, ongevraagd kandidaten voor. Op zich niks mis mee, maar ik mis daarin wel een band met deze detacheerder en dus een stuk vertrouwen. Deze week ontving ik namelijk, ongevraagd, een mail met kandidaat en geblindeerd CV met korte introductie van de kandidaat, waar ik overigens niks van waarde uit kon halen. De aanvullende tekst was in de trend van “als je nu op het CV klikt, dan komt de eerste nota uw kant op.” Hoezo een guerrilla actie!? Laten we eerst contact maken, elkaar in de ogen aankijken en dan eens kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dan ontwikkel je onderling een band en vertrouwen. Dan is het vervolgens ook mogelijk om een normaal CV te sturen met alle gegevens inzichtelijk en een kandidaat op waarde te beoordelen. Door de onderlinge band is er geen risico op de kandidaat wegkapen van de detacheerder, want daar zijn ze natuurlijk bang voor.

Het kan ook nog de andere kant op! Ik heb een goede bouwkundige tekenaar gesproken en samen zijn wensen en mogelijkheden besproken. Al zoekende kwam ik nog een extra vacature tegen bij een voor mij nog onbekend bedrijf. Onder aan de vacature de tekst “Indien u zonder onderling overleg een CV stuurt, wordt deze automatisch ons eigendom. Bij aanname van de kandidaat volgt dan geen vergoeding.” Wow! Ook hier dus geen enkel onderling vertrouwen.

 

Hoe dan wel?

Uiteraard is het allemaal een beetje uit nood geboren, een trend van de laatste tijd. Er is een enorme schaarste op de arbeidsmarkt en we vissen allemaal in dezelfde vijver. Zit je dan als detacheringsbureau dan altijd aan de verkeerde kant van de medaille? Nee! Wat mij betreft niet. Ik ben groot voorstander van samenwerken en elkaar dus versterken. Bouw dus eerst een band op met de opdrachtgever, kijk elkaar goed in de ogen aan. Dan kan je goed onderling schakelen, kandidaten uitwisselen zonder angst. Ik ben er van overtuigd dat de manier waarop je met je kandidaten omgaat veel invloed heeft op het succes van je bedrijf.

Over de schrijver
Inmiddels heb ik meer dan 25 jaar ervaring als professional in commercie en ook personele dienstverlening. Hierbij streef ik naar synergie tussen de vraag van de opdrachtgevers en de wensen van de kandidaten en daarbij ben ik een echte bruggenbouwer, ga voor langdurige relaties en ben iemand waarop je kunt rekenen. Ik haal voldoening uit het opbouwen, onderhouden en uitbreiden van relaties met andere professionals, waardoor de klant in staat is om zijn/haar organisatiedoelstellingen te realiseren; óók op de langere termijn. Specialties: ik zet diverse netwerkcontacten, mediakanalen en sponsortrajecten in om jouw doelgroepen zo optimaal te mogelijk te benaderen. Wil jij de juiste keuzes maken waarmee je verder komt? Wil je zelf bepalen hoe je carrière eruit gaat zien? Maak dan eens een afspraak met mij voor een reflectiegesprek. Ik geef je eerlijke feedback en begeleid je graag verder in jouw toekomst. Bel me op 06-824 781 54
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down